Människor dör i belägrat Sirte

Nyheten uppdaterades 2011-10-02 7:06

besökte också stadens raketskadade sjukhus. Brist på syrgas och bränsle till sjukhusets elgenerator bidrar till dödsfallen, personal för organisationens utsända.

– Det är en förfärlig situation, sade Hichem , som ledde ICRC: på lördagen, efter att ha överlämnat 300 förbandspaket för sårskador, dropp, läkemedel, gasbindor och 150 liksäckar.

– Syrgas var vad de främst efterfrågade.

Sjukhusets vattentorn har träffats och vatten måste föras in utifrån enligt Khadhraoui.

Dessutom hindrar striderna och Natos luftangrepp både sårade och sjuka människor att ta sig till , sade han.

– Flera ner bland sjukhusbyggnaderna medan vi var där. Vi såg mycket urskillningslös eldgivning men vi vet inte varifrån den kom.

Sedan ICRC-gruppen anlänt satte det styrande nationella övergångsrådet NTC:s styrkor in en våldsam attack med raket, anti-pansarvapen och på mindre än en kilometers avstånd från sjukhuset. Gaddafianhängare besvarade detta med granater och krypskytte.

– Vi var förvånade över att anfallet skedde medan var på besök, sade Khadhraoui.

– Vi hade kontaktat båda parterna för att säga att vi var på väg in.

hade försökt att komma dit i flera veckor. ICRC hade också övervägt att föra in medicinska förnödenheter med båt men övergett den idén av säkerhetsskäl.

Bland besökarna fanns läkare, sjukvårdare och en sambandsperson. Men de hade inte med sig all medicinsk utrustning som sjukhuset behöver. I stället hoppas de att kunna återvända och ta med sig mer.

är tillsammans med Bani Walid de Gaddafitrognas sista fästen och är belägrat av NTC-styrkor sedan mitten av september. Under tiden har tusentals flytt ur staden.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar