Lotta Lundberg: Ön

Nyheten uppdaterades 2012-03-15 12:52

Den är ett paradis. En kliché. Het, fri och full av kontraster till västerlandet ligger ön och jäser mitt ute i Söderhavet. Den svenska läkaren Olivia har bott där i tjugo år, tuggat medicinkvinnans rötter och spottsåser, förlöst barn och så småningom blivit accepterad som en av dem. Livet i Lotta Lundbergs roman Ö lunkar långsamt på, vattnet och palmerna svalkar och mättar, och när lusten faller på blir Udden fuktigt dallrande av danssteg.

Men allt förändras när en lyxkryssare lägger till och en man anklagar öborna –fyra män med ”hår överallt”, ”stora knivar i bältena” och utan ”skor på fötterna” – för sexuella övergrepp på hans dotter. Men ligger det någon sanning bakom anmälan, eller ville flickan bara bort från kryssningspensionärerna och bada med jämnåriga?

2004 anklagades invånare på Stilla havs-ön Pitcairn för övergrepp, händelser som den har inspirerat Lundbergs roman. Hennes ö är dessutom en av Samväldets sista kolonier, och när ett utredningsteam med en brittisk i spetsen stiger i land ställs både arv och självbilder snabbt på sin spets.

På en tät och tung prosa målar Lundberg upp några laddade veckor där både öborna och utredarna tvingas pröva sina föreställningar om paradiset, friheten och inte minst sexualiteten. Även Olivia, som tillhör båda världarna – och samtidigt inte riktigt någon.

Lundberg drar nervigt i relationer och diskussioner, fångar med undertryckt råhet hur viljan att skydda varandra och fjärma sig från de andra osäkrar tillvaron. Vilken lag gäller på ön? Och är de myndighetsutövande västerlänningarna så renhåriga, så jämlika och jämställda, som de själva tror?

På ön har det hänt att tolvåringar fött barn. I England skenar tonårsgraviditeterna, trots att lovlighetsåldern är sexton. Ingen av Lundbergs karaktärer förespråkar sexuella övergrepp. Men vet de var gränsen går? När? Och hur? Romanen må vara till en början och utrustad med en rad vaga karaktärer, men det är en viktig diskussion om frihet, makt och fruktan som Lundberg släpper lös.

JONNA FRIES

Källa: Smålandsposten

Lämna gärna en kommentar