Libyen: Vårdpersonal vädjar om hjälp

Nyheten uppdaterades 2011-03-11 17:26

Frivillig som behandlar sårade från båda sidor i konfliktens Libyen vädjade i dag om hjälp. Nato kommer den 15 mars att presentera en plan för att införa en flygförbudszon över Libyen. (TT)

Frivillig vårdpersonal som behandlar sårade från båda sidor i konfliktens Libyen vädjade i dag om hjälp.

Nato kommer den 15 mars att presentera en plan för att införa en flygförbudszon över Libyen, uppger USA:s utrikesminister Hillary Clinton, något som invånarna i al-Zawiya vädjar om.

– Var är alla internationella organisationer? undrade läkaren Awad al-Ghweiry, som höll igång en klinik ett par kilometer öster om fronten vid Ras Lanuf. Där tog han och ett par kolleger hand om tre sårade rebeller och tre sårade militärer ur Gaddafis styrkor.

– Internationella Röda halvmånen har fortfarande inte anlänt. Vi har sett många döda människor bakom frontlinjen, men på grund av beskjutningen har vi inte kunnat hämta dem. Om Röda halvmånen vore här hade vi kunnat göra allt,” sade al-Ghweiry till AFP.

Gaddafiregimens stridsflyg gick på fredagen till angrepp på flera platser i östra Libyen, uppger vittnen för Reuters. Både i Brega och al-Uqayla rapporterades flygattacker.

Även i Ras Lanuf fortsätter striderna rasa. Gaddafis styrkor har bombat ett rebellfäste en mil öster om staden och en oljedepå. Ett bostadsområde inne i staden ska också ha bombats.

– Armén kontrollerar området, säger läkaren Salem Langhi i Brega.

Rebellstyrkorna har retirerat och upprättat en ny position 15-20 kilometer öster om staden.

– Detta är vår sista vägspärr. Framför den pågår strider, säger Youssef Mohannad, en rebellsoldat vid vägspärren.

Många döda befaras i striderna.

– För tillfället har vi tio döda och dussintals skadade från torsdagens strider, och den siffran lär stiga. Vi tror att det ligger många döda i området, sade läkaren Salem Langhi.

Senare på dagen hävdade libyska rebeller att de Gaddafitrogna styrkorna har tvingats ut ur bostadsområdena i centrala Ras Lanuf. Gadaffis män ska ha dragit sig tillbaka västerut.

– Vi finkammar området nu, säger rebellen Mohammed Aboul Hassan i telefon till Reuters.

Stridsflyg gick under dagen till angrepp på flera platser i östra Libyen. Både i Brega och al-Uqayla rapporterades flygattacker.

I Tripoli är läget samtidigt mycket spänt. I en massiv insats har polisen satt upp vägspärrar för att hindra folk från att demonstrera mot regimen efter fredagsbönen. Gatorna i den annars så livliga huvudstaden ligger så gott som öde.

Och i rebellfästet Benghazi demonstrerade omkring 10 000 anhängare till rebellstyret med krav på Gaddafis avgång. Sedan resningens början har människor samlats i tusental efter fredagsbönen för att protestera mot styret i Tripoli.

– Många har dött i vår kamp i Ras Lanuf och Benghazi, men ungdomarna har valt att kämpa vidare för att slippa den här regimen, och de kommer att kämpa i Guds namn, sade en blind imam.

Samtidigt har USA tillsammans med sina allierade diskuterat idén om att skapa en flygförbudszon i vilken Natos stridsflyg ska slå ut Gaddafis flygstridskrafter för att förhindra att han angriper sitt eget folk.

– Vi fortsätter att planera för en rad eventuella åtgärder, bland annat en flygförbudszon, sade Clinton.

Hon sade också att hon är beredd att möta rebelledarna under sin resa till Nordafrika i nästa vecka.

Ledande amerikanska diplomater har dock betonat att varje beslut att införa flygförbudszoner ska tas av FN, och inte USA.

Ledaren för Libyens oppositionsråd, Mustafa Abdel Jalil, vädjade om en flygförbudszon och en marinblockad för att stoppa regeringsstyrkornas offensiv.

– Vi bad om en flygförbudszon från dag ett och vi ber det internationella samfundet att ta ansvar, sade han i en -intervju.

Han sade också att rebellerna vill ha en blockad som hindrar fartygstrafiken. Han vädjade om mediciner och annan humanitär hjälp till byarna som ligger utanför Gaddafis kontroll.

Från den hårt ansatta staden al-Zawiya kom en ny vädjan om en flygförbudszon.

– Vi vet inte vad som pågår i världen utanför. Vi kan inte se några tv-kanaler eller höra radio, vi är rätt avskurna från omvärlden, sade rebellen Ibrahim till Reuters i telefon.

– Allt vi vill ha är en flygförbudszon. Jag svär vid Gud: om det blir så, då kommer vi att tala med er från Bab al-Aziziya om en vecka.

Bab al-Aziziya är Gaddafis säte i Tripoli.

Gaddafi själv hotade att avbryta sitt stöd till kampen mot terrorismen, rapporterade nyhetsbyrån Jana.

”Om Europa inte stöder utan nonchalerar Libyens aktiva roll i kampen mot migration och som garant för stabilitet i Nordafrika och hela Afrika så kommer Libyen att se sig tvingat . . . att upphöra med sin satsning på kampen mot terrorism och fullständigt förändra sin ståndpunkt när det gäller al-Qaida”, löd budskapet, som var undertecknat av Gaddafi enligt den libyska byrån.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar