Lex Maria: Fick vård på fel vårdnivå

Nyheten uppdaterades 2011-12-07 14:41

En man i 50-årsåldern avled vid i Lund i sviterna av svår - och . Eftersom han i på intensivvårdsplats inte fick helt korrekt vård anmäler chefläkare Eva Ranklev till .

50-åringen, som tidigare varit i huvudsak frisk, kommer till akuten i oktober med höga kaliumvärden i blodet och en svår lever- och njursvikt. Inledningsvis får han korrekt behandling och efter två timmar på akutmottagningen överförs han till den medicinska akutvårdsavdelningen MAVA då det var brist på intensivvårdsplatser.

Efter den inledande behandlingen får han blott vätsketillförsel på akuten, under en timme på MAVA. Här drabbas han av hjärtstillestånd och avlider trots snabbt insatta försök till återupplivning.

Eftersom är förenat med en hög dödlighet hade en tidigt insatt intensivvårdsbehandling med dialys, liksom mot de höga kaliumvärdena, möjligen kunnat ändra förloppet, konstaterar chefläkaren.

Hon väljer därför att anmäla händelsen till Socialstyrelsen.

Medarbetarna på Skånes universitetssjukhus arbetar ständigt för att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten i sjukvården. Avvikelserapporter som kan leda till en är ett av många sätt att . Genom att ta lärdom om vad som hänt blir det möjligt att arbeta bättre och annorlunda.

Vid en Lex Maria-anmälan gör vår tillsynsmyndighet, Socialstyrelsen, en utredning av händelsen.

Eva Ranklev har telefon 046-17 15 51.

Text: Per Längby

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar