Landstinget kan få bakläxa på patientavgifter

Nyheten uppdaterades 2012-03-10 12:00

Landstinget kan ha tolkat övergångsreglerna för högkostnadsskyddet fel.
Nu är frågan om landstinget måste betala tillbaka pengar till de patienter som betalat för mycket.

– Det är en bra fråga. Jag måste forska vidare. Socialdepartementet gör en annan tolkning av lagen än vi gjort, säger Ronny Andersson, verksamhetschef vid landstingets förtroendenämnds kansli.
Vid årsskiftet höjdes högkostnadsskyddet för besök inom den öppna hälso- och sjukvården från kronor till 1 100 kronor och för köp av läkemedel från 1  kronor till 2 200.

Så säger lagen
Enligt övergångsreglerna ska den som påbörjat en ny högkostnadsperiod för läkemedel under 2011 inte betala mer än den gamla avgiften, 1 800 kronor. Men när det gäller avgifterna inom vården är lagtexten inte lika tydlig.

Så här står det:
”En patient som före den 1 januari har uppnått kostnadsbefrielse för avgifter enligt 26 a § hälso- och sjukvårdslagen enligt bestämmelsens nuvarande lydelse, det vill säga betalat avgifter om 900 kronor, behåller denna förmån under den resterande delen av högkostnadsperioden trots att höjts till 1 100 kronor.”

Tolkning
– Det har vi tolkat som att den som fått frikort under 2011 får behålla det under ett år utan att betala något extra, säger Ronny Andersson.
– Den som däremot bara påbörjat en ny period under 2011 får efter 1 januari 2012 betala enligt de nya reglerna, alltså det högre beloppet innan man får ett nytt frikort.
Men här kan landstinget ha gjort en feltolkning.
Det säger Johan Ingerö, pressekreterare hos socialminister Göran Hägglund vid Socialdepartementet. Han har bett handläggare vid departementet undersöka saken.
De har kommit fram till att samma övergångsregler som gäller för köp av mediciner också gäller för patientavgifterna.

Källa: Blekinge Läns Tidning

Lämna gärna en kommentar