Kroppsdelar funna vid platsen

Nyheten uppdaterades 2012-03-17 20:10

Flygplanet ska ha exploderat, sade polisen vid en presskonferens i klockan 19. Man har också hittat färdplanen och är därmed 100 procent säkra på att det rör sig om det saknade norska Herculesplanet.

Ingen efterforskning kommer att ske under natten. Man är övertygad om att samtliga ombord har omkommit.

De funna kroppsdelarna ska transporteras till Kiruna under kvällen. Identifieringen av kroppsdelarna kommer att ske i samarbete mellan polisen och rättsmedicinalverket i Umeå, sade Börje Öhman.

Tusentals vrakspillror efter det kraschade norska militärplanet har hittats i olycksområdet. Och en ärm från en jacka hittades tidigare på lördagen i ett område där man även hittat ett flertal mindre delar från flygplanet.

– Planet har gått in i bergssidan på sydtoppen. Det finns väl ingenting som är helt, säger , utredningsledare vid Statens som utreder olyckan, till TT.

Planet har gått in i bergssidan på sydtoppen. Det finns väl ingenting som är helt.

Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission,

Vrakdelar har hittats både öster och väster om Kebnekaisemassivet. Den explosion som inträffade när planet träffade bergväggen har utlöst en lavin, och det var i lavinområdet som kroppsdelarna hittades.

– Det är spritt över ett ganska stort område, samtidigt verkar det som att en stor del av vrakdelarna är begravda av snö. Det kan tyda på att en lavin gått efter kraschen mot bergssidan. Man pratar om 5-6 meter snö, säger Agne Widholm.

Beslutet att avbryta räddningsinsatsen fattades 17.30 på lördagskvällen, sade Börje Öhman, för polisen i , vid presskonferensen.

– Det skedde efter kontakt med och i samråd med norska myndigheter, och de anhöriga i Norge är också underrättade om beslutet, sade han.

Beslutet fattades sedan ett stort antal vrakdelar hittats i sökområdet, och sedan hundar lokaliserat kroppsdelar från människor i området.

– Det är ingen tvekan om att det är rätt flygplan, vi har hittat färdplanen som kaptenen har använt på resan, sade Börje Öhman.

– Haverikommissionen säger att när ett så här stort flygplan flyger in i en bergvägg, som det här har gjort, så exploderar det sannolikt, och så har det nog också gjort i det här fallet.

Under lördagen var det fortsatt svårjobbat med blåst, mycket snö, dålig sikt och stor lavinrisk under sökarbetet. Räddningsmanskapet hade också problem med radiokommunikationen mellan enheterna på marken och helikoptrarna.

Sedan tidigare pågår ett arbete med att samla in fakta om flygningen.

– Det finns två scenarier. Det ena är att vi har alla data – svarta lådorna som det kallas. Då kanske vi inte har något större behov av haveriplatsen. Det andra är att vi har sparsamt med data och då måste vi dokumentera platsen väldigt noga. Då kanske vi inte kan börja jobba effektivt förrän i maj, när snön har smällt, säger Agne Widholm.

Svenskarna arbetar tillsammans med experter från norska flygvapnet och den norska haverikommissionen. Totalt är närmare 20 personer involverade i haveriutredningen, varav sju från den svenska haverikommissionen.

.

LÄS :S DIREKTRAPPORTERING FRÅN I DAG:

19.20. SvD avslutar nu sin minut-för-minut-rapportering men fortsätter att uppdatera med nyhetstexter.

19.12 Flygplanet ska ha exploderat, uppger polisen vid presskonferensen. Man har också hittat färdplanen och är därmed 100 procent säkra på att det rör sig om det saknade norska Herculesplanet.

Ingen efterforskning kommer att ske under natten. Man är övertygad om att samtliga ombord har omkommit.

De funna kroppsdelarna ska transporteras till Kiruna under kvällen.

19.08 Räddningstjänsten har avbrutit sökarbetet och anhöriga har underrättats

19.03 Räddningspersonal har funnit kroppsdelar vid haveriplatsen, uppger polisen vid en presskonferens i Nikkaluokta.

18.40 Klockan 19 håller polisen i Norrbotten en presskonferens. SvD bevakar den här.

17.51 Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission som utreder olyckan, överlåter åt polisen att bedöma hur stor chansen är att någon överlevt kraschen.

Men förutsättningarna är dåliga med tanke på förödelsen.

– Planet har gått in i bergssidan på sydtoppen. Det finns väl ingenting som är helt, säger han, till TT

17.17 – Vi letar fortfarande efter överlevande, vi har inte gett upp det hoppet, säger Börje Öhman, informationsansvarig för polisen i Norrbotten, till TT

Olycksplanet Hercules C-130 J är ett transportflyg som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin.

Planet har fyra turbopropmotorer. Vingspannet är 40,4 meter.

Herculesplanet har en marschfart på 657 km/h. Marschhöjden är omkring 8 000 meter.

Räckvidden med last är 4 600 km. Det finns över 40 olika varianter av Herculesplan i fler än 60

Det finns ännu inga teorier om hur kraschen gått till, enligt honom.

Vad säger du om den teori som förts fram om att planet kan ha flugit rakt in i en bergvägg vilket orsakat laviner och stenras som begravt det under snö och rasmassor?

– Det är en teori så god som någon, men vi har inga teorier än så länge, säger Börje Öhman.

Han säger dock att geografin på haveriplatsen är sådan att den skulle kunna stämma.

– Det skulle den kunna göra, det är extremt hög lavinfara där uppe där patrullerna letar, fyra på den femgradiga skalan.

Börje Öhman tror att alla vrakdelar som hittas kommer att samlas på ett ställe för att haverikommissionen ska kunna lägga pussel och hitta haveriorsaken.

Kan du förklara hur man ens kan tänka tanken att planets besättning överlevt, med tanke på beskrivningen av de vrakdelar, fragment, som hittats, lavinrisken och andra svåra omständigheter?

– Det kan jag förklara, det är så enkelt att vi ger inte upp och vi kan inte ge upp förrän vi med åtminstone 99 procents säkerhet kan säga att nu finns det ingen chans längre, säger Börje Öhman

17.08 Vid den minnsestund som ska hållas på Evenes flygplats i morgon kommer bland andra Norges kung Harald att delta, skriver tidningen VG på nätet

16.35 Det är en jackärm som har hittats.

– Men jag kan inte bekräfta om den är militär eller inte, den uppgift jag har är att det är en ärm från en jacka, säger Börje Öhman, informationsansvarig för polisen i Norrbotten, på plats i Nikkaluokta, till TT.

16.30 Samtliga polispatruller har nu lämnat olyckspmrådet, rapporterar polisen i Norrbotten.

15.53 Storleken på de fragment av flygplanet som hittats i sökområdet är ungefär som ett A4-papper, säger Börje Öhman, polisens informationsansvarige för räddningsinsatsen i Kebnekaiseområdet, till TT.

15.34 Ett militärt klädesplagg har hittats i olycksområdet, enligt polisinsatschefen, uppger polisen på sin hemsida.

15.30 Arméinspektör Berndt Grundevik, högste chef för den svenska armén, medverkade vid presskonferensen. ”Jag ville personligen komma hit och se vad som händer”, säger han. Läs mer här.

15.00 Det norska luftförsvaret bekräftar för VG att delar av motorn är hittad.

– Vi har hittat tusentals vrakrester, bland annat deler av flygets motor och hjul, säger Finn Kristian Hanestad, generalinspektör för Luftforsvaret, till VG.

14.35 Klockan 15.00 håller generalinspektören för det norska luftförsvaret presskonferens på Gardermoens militära flygplats, utanför Oslo, uppger TT.

14.05 Det var norska specialsoldater som vid 7.30–tiden i morse fann de stora vrakdelarna från det saknade Herculesplanet, rapporterar norska VG.

Haakon Bruun-Hanssen, chef för det norska försvarets operativa högkvarter, säger till VG att hoppet för att hitta överlevande inte slocknat:

– Det finns alltid hopp fram tills det motsatta är bevisat.

Det rapporterar TT.

13.25 Vrakdelar har även hittats på toppen av . Herculesplanet slog emot toppens västra sida.

13.00 Norska försvarsministern håller presskonferens. Se den här. Han berättar att flygplanet har flugit in i bergväggen och att det ligger vrakdelar spridda i området nedanför. Därmed är det bekräftat att det är det saknade Herculesplanet som har hittats.

– Jag vill berömma det svenska försvaret, räddningsmanskapet och polisen. Det har varit ett särdeles krävande arbete, med vindar i orkanstyrka, snö, snödrev och en sikt på ett par meter i ett högt fjällmassiv. Inte minst vill jag rikta ett tack till lokalbefolkningen som kämpat natt och dag för att hjälpa till, sade Harald Sunde vid presskonferensen, skriver TT.

Norske överbefälhavaren Harald Sunde säger att det ser mörkt ut vad gäller att hitta några överlevande.

– Det ligger nära till hands att tro att delar av planet har brunnit. Det har fallit nysnö och det är därför svårt att söka i området, säger han till VG.

Försvarsminister Espen Barth Eide säger att planet träffat bergväggen med stor kraft, men att man fortfarande inte vet hur det kunde hända.

– Det är ett mysterium, säger han till VG.

12.00 Den stora militärövningen Cold Response fortsätter i princip som planerat fram till och med 21 mars. Niklas Englund är presskontakt för övningen:

– Övningen fortgår oavsett vad man hittar vid Kebnekaise. Alla markenheter är fortfarande involverade i övningen, men räddningsledningen och nu polisen har fortfarande tillgång till flygresurser från Cold Response.

Nedslagsplatsen där stora delar av planet nu tros ha hittats under snön ligger i själva övningsområdet:

– Hela Kebnekaise ingår i övningsområdet, säger Niklas Englund.

Han vet inte om det saknade Herculesplanets rutt över Kebnekaise följde någon militär eller civil flygled, men säger:

– Under vissa omständigheter vid en militär övning kan man röra sig fritt inom övningsområdet.

11.40 Vädret, som tidigare i morse klarnade upp, är på väg att försämras. Kraftig blåst försvårar räddningsarbetet och den alpina fjällräddningsgruppen som befinner sig på toppen har bett att få flygas ner med helikopter, enligt TT.

11.07 Norska försvaret har släppt flygbilder från haveriplatsen som tagits av övervakningsflyget P3C Orion.

– Bilderna visar toppen av Kebnekaise och det område som har sökts av. Det syns fläckar där delar har hittats, säger Geir Bakke, pressofficer vid norska Cold Response.

Vet ni vilken typ av delar det är som har hittats?

– Nej, bara att det är mindre och större delar.

Har ni fått några uppgifter om hur sökandet går efter överlevande?

– Nej, vi har inte hört någonting.

10.45 Enligt TT har Statens haverikommission (SHK) varit på plats sedan i går.

– Det är ovanligt att vi åker ut innan vi fått en bekräftad haveriplats, men det gjorde vi i det här fallet, säger Pia Jacobsson, avdelningschef på SHK, till TT.

10.40 Vädret är klart i området, men lavinfaran är fortfarande stor. Sökningen pågår på omkring 1500 meters höjd och uppåt.

10.22 Sökningsarbetet fokuseras nu på att hitta överlevande.

– Det är ett massiv med en topp och det är på bägge sidor av massivet som vi söker, säger Håkan Alserlind, uppger TT.

10.00 I en intervju med Expressen bekräftar Håkan Alselind, polisens presstalesman i Norra Lappland, att polisen nu tagit över arbetet från räddningstjänsten. Det har hittats två fyndplatser på två sidor av berget.

– Vi letar nu efter överlevande, och då är det polisen som är ansvarig, säger Håkan Alselind.

Han har inga uppgifter om vilken typ av vrakdelar som har hittats, men kan bekräfta att de hittats på väldigt hög höjd.

– Vrakdelarna har hittats strax nedanför toppen på glaciären, säger han.

9.52 Just nu pågår en presskonferens i Nikkaluokta angående fynden. Se den live här.

9.45 Enligt Sveriges Radios Alltid Nyheter var det ett markförband som hittade vrakplatsen.

– Det är inte mycket som talar för att det ska finnas någon vid liv, säger Christer Haglund vid flygräddningscentralen, till SR.

Enligt Christer Haglund hade fyra av besättningsmännen egna sändare som de hade kunnat utlösa om de var vid liv.

Från klockan 9 i morse har räddningsaktionen övergått till polismyndigheten i Norrbotten. Det kommer nu att göras en teknisk undersökning av platsen.

9.39 Många vrakdelar från det störtade Herculesplanet har hittats på Rabots glaciär, bekräftar Sjö- och flygräddningscentralen för TT.

9.37 Enligt uppgifter till Expressen kan man konstatera att det är haveriplatsen som har hittats.

9.30 Nya fynd har gjorts i området, skriver Expressen. på Försvarsmakten säger till tidningen att det rör sig om nya vrakdelar som har hittats på de mest otillgängliga delarna av Kebnekaise.

– Min bedömning är att det handlar om större delar, eftersom man benämner det som vrakdelar, säger Mikael Nordmark, till Expressen.

8.55 Lavinfaran har uppgraderats till fem av fem på skalan för risknivå, skriver VG.

Fem på skalan innebär extrem lavinfara och att snötäcket är mycket instabilt.

Under natten har det gått fyra laviner, uppger TT. Det gör området svårtillgängligt och försvårar sökandet.

– Vi ska föra upp sprängmedel dit upp och utföra lavinsprängningar för att öka säkerheten för personalen, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplands jägaregruppen med ansvar det svenska försvarets stöd till sökinsatsen, stationerad i Nikkaluokta, till TT.

8.45 Två norska helikoptrar söker just nu i området. Helikoptrarna har plockat upp markpersonal från Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. Totalt deltar 120 personer i sökandet, skriver norska VG.

I morse lyfte fyra helikoptrar som senare kommer att få förstärkning från ytterligare helikoptrar och spaningsplan, uppger TT.

8.35 SvD kunde i dag berätta att det norska Herculesplanet skulle ha eskorterats av svenska Jas Gripen-plan och amerikanska F-16, men medflygningarna ställdes in. Läs hela artikeln här.

8.30 Sökandet är sedan klockan sex i morse i gång igen i området kring Kebnekaise. Omkring 100 soldater och 20 fjällräddare är redo att hjälpa till. Under natten har det gått flera laviner, skriver TT.

– Vädret är bättre i dag än tidigare. För en timme sedan var det klar sikt där uppe, säger Mikael Nordmark, till TT.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar