Kan ta flera veckor att identifiera kropparna

Nyheten uppdaterades 2012-03-18 11:25

Sex hundar, polishundar och lavinhundar blandat, arbetar just nu under svåra förhållanden uppe vid Kebnekaises topp tillsammans med sina hundförare för att försöka hitta de omkomna militärerna.

– Vi flyger upp hundarna till ett avspärrat område runt haveriplatsen på glaciären. Det råder stor lavinfara och är . Vår förhoppning är att hitta de omkomna, men kropparna ligger under snö, säger polisens presstalesman Börje Öhman.

– Vi har ett nytt skede idag. Vi letar inte längre efter överlevande, utan polisens uppgift är att hitta de omkomna och identifiera dem. Samtidigt arbetar Statens med att plocka vrakdelar och bygga pussel för att ta reda på vad som hände med planet, säger Börje Öhman.

De kroppsdelar som hittills har hittats har förts till Kiruna sjukhus och ska därifrån föras till med hjälp av en begravningsbyrå.

– Detta ska ske under så värdiga former som möjligt, säger Börje Öhman.

I Umeå kommer att hjälpa till med identifieringen.

– Vi kommer att hämta DNA från nära anhöriga till de omkomna. Det kan ta två veckor innan vi får de första träffarna, säger Börje Öhman.

Till sin hjälp på plats på har polisen den särskilda enhet som är expert på identifiering av kroppar, det så kallade -teamet som normalt är baserat i Umeå.

DVI står för disaster, victim, ; det vill säga katastrof, offer, identifiering. De poliser som arbetar där har erfarenhet av svåra omständigheter vid identifiering tidigare, till exempel från sökandet av svenska medborgare efter tsunamin i Thailand julen 2004.

– Det är psykiskt påfrestande för poliserna som deltar i sökandet på olycksplatsen, men de får redan nu för att orka arbeta vidare och de kommer att få fortsatt stöd, säger Börje Öhman.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar