Jill, 22, dog – nu får landstinget skarp kritik

Nyheten uppdaterades 2012-03-27 9:11

Jill Söderberg, 22, ringde SOS Alarm tre gånger och vädjade om en ambulans. Istället blev hon hänvisad till vårdcentralen.

Hon dog samma dag.

Nu riktar socialstyrelsen skarp kritik mot landstinget i .

Tre gånger under ett dygn larmade Jill Söderberg SOS Alarm från och bad om hjälp. Hon led av svåra smärtor och hade svårt att andas. Flera gånger bad hon uttryckligen om en ambulans eftersom hon inte kunde röra sig.

– Men hon blev i alla fall inte hörd. Hon ansågs fortfarande verbal. Hon avled samma dag som det samtalet. Hon låg i sin soffa, ensam i sin lägenhet, har hennes mamma Annika Söderberg tidigare berättat för Expressen.se.

I stället kopplade SOS Alarm samtalet vidare till som gjorde bedömningen att hon hade maginfluensa. Hon uppmanade att kontakta vårdcentralen nästa dag.

Avled samma dag

Samma dag avled Jill Söderberg ensam hemma av .

Händelsen anmäldes enligt Lex Maria och nu riktar socialstyrelsen hård kritik mot sjukvårdsrådgivningen.

Enligt socialstyrelsen borde SOS ha skickat en ambulans redan efter första samtalet. De följde dock rådande rutiner och kopplade Jill Söderberg vidare till rådgivningen – som vid tillfället fungerade som högre medicinsk kompetens, och kan därför inte kritiseras för den tragiska utgången, anser socialstyrelsen.

”Anmärkningsvärt”

Ansvaret att bedöma hennes tillstånd låg på som tjänstgjorde vid sjukvårdsrådgivningen den natten. Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att hennes besvär negligerades vid andra och tredje samtalet.

hade på ännu inte hunnit tagit del av socialstyrelsens kritik. Han har dock tidig­are fått förhandsinformation angående utredningen och vidtagit åtgärder som ska se till att något liknande inte händer igen.

– Vi har infört ett nytt och genomfört omfattande utbildningar av våra medarbetare. Syftet är att garantera en ännu mer . Jag kan ju ytterst bara beklaga det inträffade. Det här är mycket tråkigt och beklagligt, säger han.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar