Höjd gräns för frikort

Nyheten uppdaterades 2011-09-08 15:22

Gränsen för i och för läkemedel höjs från årsskiftet. Enligt förslaget, som ingår i regeringens budget, höjs gränsen för i vården från 900 kronor till 1 100 kronor. Gränsen för höjs från 1 800 till 2 200 kronor.

De nuvarande gränserna har gällt sedan 1997 respektive 1999.

– Det är väldigt länge sedan de här nivåerna justerades. Det gör att egeninsatserna när det gäller andelen av vårdkostnaderna minskar successivt för varje år, säger till TT.

Han framhåller att det inte är statens ekonomi som stärks.

– De här medlen ska gå oavkortat till att stärka vården. Det handlar om 1 miljard kronor som går till landstingen.

I framtiden vill Göran Hägglund att högkostnadsskyddet räknas upp successivt. Hur det ska gå till utreds av , landshövding i Södermanlands län och sjukvårdsminister i början av 1990-talet.

– Det är inte rimligt att det ska gå många år mellan varje justering, det måste ske smidigare, säger Hägglund.

Förslaget om en höjning av frikortsgränsen har utretts inom socialdepartementet. Flera av remissinstanserna, även de som tillstyrkt förslaget, har pekat på att det redan i dag finns människor som inte har råd att hämta ut läkemedel eller gå till .

– Den som har har ju möjlighet att få för att säkerställa att man får den medicin man behöver och har råd att gå till doktorn, resonerar socialministern.

Han hänvisar till att många fått det bättre ekonomiskt tack vare jobbskatteavdraget.

– Och många av våra äldre kommer att få en god uppräkning av pensionen under nästa år.

En av kritikerna när planerna blev kända tidigare i år var .

– Jag räknar inte med att de kommer att göra vågen inför det här förslaget. Men jag tror att det är viktigt att vi säkerställer mer pengar till hälso- och sjukvård och att vi inför framtiden.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar