Historien bakom Torsåspulvfret

Nyheten uppdaterades 2012-03-14 9:52

Dynga, gips och tegel, Torsåspulfvrets innehåll och historia har nu kartlagts, tack vare Barometerns läsare.

Torsås. häktades torparen Ola Mårtensson anklagad för mord på sin hustru Anna Jönsdotter. Enligt tidningsuppgifter köpte han en dosa Torsåspulfver i Rödeby, blandade arsenik i pulvret och mördade sin hustru, själv nekade han till brottet. Detta är bara en i raden av berättelse som Barometernredaktionen fått in om Torsåspulfver. Historien om själva upphovsmännen är heller inte mycket sämre. Enligt boken Backagårdsberättelse, av Lorensius Larsson, var det baron Cederström som startade tillverkningen. Han var amiral med uppdrag att eskortera svenska handelsfartyg genom Engelska kanalen. Men han gjorde mer än så. Han passade på att kapa två engelska örlogskuttrar. För detta ställdes han inför krigsrätt och dömdes till döden. Men på arkebuseringsplatsen blev han benådad och fick straffet omvandlat till ett års fängelse.

Traditionen berättar att det var han som introducerade Torsåspulfvret, ett läkemedel som under den här tiden fanns i alla stugor. Han ska ha fört med sig pulvret hem till Torsås efter sin tjänst som officer i den franska armén, där det användes som sårläkande medel.

Det är själva historien, men hur var det med själva pulvret?

Den söta lilla plåtaskens innehåll bestod främst av tre ingredienser varav ingen verkar vara någon speciellt smakupplevelse: tegelsten, gips och dynga.

Enligt läsaruppgifter var det någon form av universalmedel som även fungerade som . Många har vittnat om dess helande kraft, medan andra snarast jämför det med ett sockerpiller som hade placeboeffekter.

Pulvret ska ha sålts ända fram till , då slutade apoteket i Söderåkra att tillverka det. Torsåspulfvret gick också under benämningen .

Källa: Barometern Oskarshamns-Tidningen

Lämna gärna en kommentar