”Han byggde framtiden”

Nyheten uppdaterades 2011-10-09 8:45

1984. och en Macklassiker.

”Han byggde framtiden”

LONDON. Steve Jobs var medveten om att han hade kort tid kvar i .
Trots det orkade han gå på sin favoritrestaurang en gång – och ta emot besök från vännerna.
Den annars slutna och hemlighetsfulla Applegrundaren hade ett mål med ett av de sista besöken: han ville intervjuas och berätta om allra mest privata.
– Jag ville att mina barn skulle känna mig, sa han till sin författarvän.

Meddelandet från familjen, hustrun Laurene och barnen, var kort och avslöjade mycket få detaljer – som alltid när det gällde Steve Jobs privatliv.
”Steve dog fridfullt i dag, omgiven av sin familj. I sitt offentliga liv var Steve känd som en visionär. I sitt privatliv vårdade han sin familj. Vi är tacksamma till alla de som har delat sitt hopp och sina böner under det sista året av Steves sjukdom.”
Strax innan hade Apples styrelse gått ut och bekräftat att deras tidigare vd och nuvarande styrelseordförande avlidit, 56 år gammal.
Ingen hade nog anat att en affärsman och företagsledares bortgång skulle väcka så starka reaktioner. Men det gjorde den. Timmarna sedan sagt att deras största profil var död och bytt startsidan på nätet mot en stor, svartvit hyllningsbild på Steve Jobs, spred sig sorgen. Från till New York, London, Tokyo, Shanghai – och resten av världen.
På Twitter skickades fler än 2 miljoner tweets om Jobs död under de första 12 timmarna.
Utanför Apples högkvarter i Cupertino vajade tre flaggor på halv stång och snart växte högen av blommorna på en gräsplätt intill byggnaden.

I Apples butiker
var det nästan ingen som handlade.
Tania Poli, 31, lade ner blommor vid butiken i centrala London, med tårar rinnande längs med kinderna:
– Jag är ett stort fan av Apple. Steve var min inspiration. Jag kunde inte tro det när jag hörde att han dött.
Gråtande personal sörjde med kunderna, som var lika mycket fans som konsumenter av Apples och Steve Jobs produkter. Utanför butiken på Manhattan i New York, sa advokaten Josh Abella, 34:
– Han byggde framtiden. Vi lever i en värld han skapade.
Den tidigare konkurrenten och vännen Bill Gates, Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och mediemogulen Rupert Murdoch hyllade Jobs storhet – liksom president Barack Obama, som förklarade:
– Steve var bland de största av amerikanska innovatörer, modig nog att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kunde förändra världen, och tillräckligt begåvad för att göra det.

Steve Jobs fick
diagnosen cancer i bukspottkörteln 2003. Det är en av de vanligaste formerna av cancer som leder till i USA, eftersom ofta upptäcks mycket sent. Experter har spekulerat i att det var detta som hände Jobs.
Han höll sjukdomen hemlig till året därpå, när han att han opererats och mådde bra igen.
Fem år senare genomgick han en levertransplantation – som enligt medicinska experter aldrig hade genomförts om läget inte var riktigt kritiskt.
– Så nu har jag en lever från en person i 20-årsåldern, sa Jobs då.
Han ville sällan prata om sjukdomen, allra minst i det offentliga. Men för familjen och vännerna öppnade han sig.
Medgrundaren till Apple, Steve Wozniak, berättade i tv-programmet ”The Early Show” om hur Steve Jobs upplevde sjukdomen som störande – att han inte gillade att han varit nära döden och överlevt. Jobs reaktion förvånade honom.
– Han hade ett logiskt ­tänkande och förstod, som han själv har citerats säga, att döden verkligen är en bekräftelse på livet som en del av cirkeln. Och har du en sund syn som den, är du inte nödvändigtvis så besvärad av det. Men han gav uttryck för att vara väldigt besvärad av det, säger Steve Wozniak.
Ett av få tillfällen när Steve Jobs berättade om sin syn på döden var när han klev upp i talarstolen på Stanford University i juni 2005.

Han hade levt
med vetskapen om sjukdomen i nästan två år när han inledde sitt anförande med ett skämt om sin egen misslyckade akademiska karriär. Studenterna skrattade framför honom, innan han snart började berätta om citatet han läste när han var 17 år.
Om att leva varje dag som om den vore den sista.
– Det gjorde intryck på mig och sedan dess, under de senaste 33 åren, har jag tittat mig själv i spegeln varje morgon och frågat mig själv: ”Om i dag är den sista dagen i mitt liv, skulle jag vilja göra vad jag är på väg att göra i dag?”. Och när svaret har varit nej under allt för många dagar har jag vetat att jag behöver ändra någonting. Att komma ihåg att jag ska dö snart är det viktigaste verktyget jag någonsin stött på för att hjälpa mig att fatta viktiga beslut i livet, sa Steve Jobs.
Steve Jobs avslutade sina gymnasiestudier i Kalifornien, och övertalade föräldrarna att få läsa vid Reed College i Oregon. Han trivdes inte, hoppade av efter en termin och återvände till Kalifornien där han fick jobb på dataspelsföretaget Atari och kunde spara pengar för att resa till Indien. Efter att han återvänt – med erfarenheter av droger och som nybliven buddist – grundade han och kompisen Steve Wozniak bolaget i föräldrarnas garage. De tog fram den första datorn ”Apple 1”, sedan kom uppföljaren ”Apple 2” – och när bolaget lanserades på riktigt var de båda multimiljonärer.
I dag är Apple ett av världens högst värderade IT-företag.
Efter Steve Jobs död frågar sig nu många vad som händer med bolaget i framtiden, när hjärnan bakom succéerna Ipod, Iphone och iP ad är borta. Enligt uppgifter ska Steve Jobs ha lämnat idéer efter sig, som kommer att räcka i fyra år. Jobs ska ha sagt att bolagets ingenjörer redan utvecklar framtidens produkter i laboratorier i San Francisco.

Han uppges ha lämnat tillgångar efter sig, värda motsvarande 60 miljarder kronor. Men pengar var inte det viktigaste för honom, hans lön som vd för Apple var en symbolisk summa på en dollar om året.
– Att vara rikaste mannen på kyrkogården spelar ingen roll för mig. Att gå och lägga sig på kvällen och säga att vi har gjort något fantastiskt, det är vad som spelar roll för mig, sa Jobs.
De sista veckorna i livet tillbringade Steve Jobs med sin familj i hemmet i Palo Alto i Kalifornien. Bilder som togs av honom strax före han dog vittnade om hur han blev allt mer tärd av sjukdomen. Han uppges ha varit väl med-veten om att slutet var nära, men orkade trots det ta emot besök av vänner. Bland dem som besökte honom fanns Disneys vd Robert Iger, riskkapitalisten John Doerr och en av Apples högsta chefer, Bill Campbell.

Även Walter Isaacson, som skriver Jobs självbiografi, kom på besök för några veckor sedan. De kom varandra nära under ett 50-tal möten sedan 2009. Han berättar att Jobs vid deras sista samtal låg i svåra smärtor i ett rum på nedervåningen i sitt hem. Han hade blivit för svag för att gå i trappor, men höll fortfarande humöret uppe.
– Han var fortfarande skarp och hans humor levande, säger Walter Isaacson.
Författaren säger att han fortfarande var undrande till varför Jobs ville låta sig intervjuas och samarbeta med honom – han som annars var så envis om att hålla sitt privatliv hemligt. Steve Jobs förklarade att han hade ett skäl till att ta chansen att berätta, den sista han skulle få.
– Jag ville att mina barn skulle känna mig. Jag fanns inte alltid där för dem och jag ville att de skulle veta varför och förstå vad jag gjorde, sa Jobs enligt författaren.
Trots att tillståndet blev sämre och sämre lämnade han även hemmet och åt lunch med sin goda vän, läkaren Dean Amish, på favoritrestaurangen – sushistället Jin Sho.
– Han var väldigt medveten om att hans tid på jorden var begränsad. Han ville ha kontroll över vad han gjorde med de beslut som fanns kvar att fatta, säger Amish.
Under framförandet på Stanford University 2005 talade mannen , som nu hyllas som en av världens största innovatörer , om uppfinningen han själv menar kan vara den bästa.
– Ingen vill dö. Även de som vill komma till himlen, vill inte dö för att komma dit. Ändå är döden destinationen vi alla har gemensamt. Ingen har någonsin kommit undan den. Och det är som det ska vara, för döden är sannolikt den enskilt bästa uppfinningen i livet. Det är livets sätt att förändra. Det tar bort det gamla och ger plats för det nya.
Begravningen av Steve Jobs uppges redan ha ägt rum. Det gick snabbt och ingen fick veta i förväg, bara familjen och de närmaste var insatta i detaljerna.
En person med insyn i förberedelserna berättade för Wall Street Journal att ceremonin skulle ske i fredags, men ville inte avslöja några detaljer om när och var – av hänsyn till Steve Jobs och hans familjs privatliv.
Precis som Steve Jobs hade velat ha det själv.
Så privat som möjligt.

STEVE JOBS, 1955-2011. Bilden med Apples grundares profil i bolagets symbol är skapad av 19-årige designstudenten Jonathan Mak från Hongkong. Bild: REUTERS

Av Tomas Kvarnkullen

tomas.kvarnkullen@expressen.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar