Frankrike stänger ambassad i Syrien

Nyheten uppdaterades 2012-03-02 13:35

GENÈVE/BEIRUT. En med nödhjälp nådde den syriska staden Homs under dagen och hoppas komma in i den stadsdelen Baba Amr med ambulanser från syriska Röda halvmånen, säger Internationella rödakorskommittén.

Samtidigt stänger Frankrike sin ambassad i protest mot det ”skandalösa” förtrycket.

Sju lastbilslaster med mat och andra förnödenheter lämnade huvudstaden Damaskus på morgonen, sade Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Genève. Snö försenade transporten något men väntades nå Homs inom kort. Där väntar enligt ICRC Röda halvmånens volontärer och ambulanser som förhoppningsvis kan åka in i Baba Amr snarast möjligt. Förhållandena där beskrivs som helvetiska och de blir inte bättre av när det råder brist på el och bränsle till uppvärmning.

ICRC fick grönt ljus från syriska myndigheter att bege sig till den bombade stadsdelen sedan rebellerna lämnat den efter 26 dagars belägring. ICRC sade sig ha fött löfte om att evakuera skadade och sjuka och föra in mat och medicinskt materiel.

En syrisk sade att armén hade ”rensat Baba Amr från de utlandstödda terrorgrupperna”.

När rebellerna i Fria syriska armén drog sig tillbaka från Baba Amr i torsdags varnade de för en massaker i området. Fria syriska armén påstår att reträtten är taktisk, medan påstår att motståndet är knäckt.

Myndigheterna sade i torsdags att de hittat kvarlevorna efter den amerikanska journalisten Marie Colvin och den franska fotografen Rémi , som dödades under beskjutningen av Baba Amr den 22 februari.

Baba Amr har normalt cirka 100 000 invånare. Endast några tusen tros finnas kvar.

FN:s människorättskommissariat i Genève förfasas över uppgifter om summariska avrättningar i Baba Amr sedan armén gått in där. säger sig ha fått obekräftades uppgifter om 17 av dessa ”särskilt vidriga” avrättningar och uppmanar Syrien att hålla sig till krigets lagar.

Även oppositionella källor talar om en klappjakt på rebeller i stadsdelen.

Frankrike kommer att stänga sin ambassad i Syrien i protest mot det ”skandalösa” förtryck som utövas av president Bashar al-Assads regim, sade president Nicolas Sarkozy i Bryssel i anslutning till EU:s toppmöte där.

Premiärminister ”Alain Juppé och jag har beslutat att stänga vår ambassad i Syrien”, sade Sarkozy på en presskonferens.

Storbritannien kallade i torsdags hem sina diplomater av säkerhetsskäl. Sverige, liksom de flesta anda , föredrar dock, om säkerheten tillåter, att ha en närvaro i Syrien. Ett halvdussin svenska diplomater är stationerade i landet.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar