Försvarar beslutet att skriva ut macheteman

Nyheten uppdaterades 2012-03-16 20:50

Den misstänkte mannen ska på torsdagen ha överfallit en kvinna strax utanför sjukhuset i Sundsvall.

En stund senare ska mannen ha kapat en minibuss som några skolungdomar satt i. Han kunde senare gripas av polis och kommer i helgen att begäras häktad för mordförsök, rån, djurplågeri, våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Mannen har vårdats inom sluten psykiatrisk sedan mars 2011, men nyligen ansåg på Rättspsykiatriska i Sundsvall att han var redo att övergå till öppen vård.

Övergå i öppen form

Den 33-årige mannen befanns då inte längre vara allvarligt psykiskt sjuk och kunde därför inte hållas inspärrad mot sin vilja.

Efter att mannen börjat slussas ut i samhället ansökte chefsöverläkaren på Rättspsykiatriska regionkliniken, , i Sundsvall, om att skulle övergå i öppen form. Detta godkändes av den 1 februari i år.

Bengt Eriksson, presstalesman vid RPK i Sundsvall, anser att rätt medicinsk bedömning gjordes.

– Vi kommer naturligtvis att undersöka det här i detalj, så jag ska inte säga att vi inte kommer hitta något som inte kunde ha gjorts bättre. Men i nuläget så känns det tämligen korrekt med tanke på informationen vi hade.

”Goda vitsord”

Han fortsätter:

– Den här personen hade ett jobb som han skött med goda vitsord från arbetsgivaren, han hade en bostad och vad vi vet fanns inga anmärkningar på hans beteende. Det var den information vi hade när vi rekommenderade rätten.

Kerstin var beslutande domare i förvaltningsrätten:

– Om vi inte hade bifallit ansökan hade alternativet varit att vården upphört direkt. Vi hade inte möjlighet att pröva om vården skulle ske i sluten form, därför att ansökan från chefsöverläkaren inte var utformad så, säger hon.

Henrik är professor i kriminologi, vid Mittuniversitet i Sundsvall och forskningschef vid RPK i Sundsvall. Han säger att myndigheten har varit bakbunden av lagstiftningen.

”Måste ha insjuknat”

– Det här fallet är speciellt för den här mannen var inte dömd till rättspsykiatrisk vård utan han var ju föremål för tvångsvård. Hans diagnos började bli tveksam och då kan man inte hålla kvar honom. Hade han däremot varit dömd för brott tidigare hade vi haft helt andra möjligheter och då hade han inte varit på fri fot, säger han.

Den misstänkte mannen är 33 år.

– Det är väldigt ovanligt att en person i den åldern debuterar så sent i ett sådant anmärkningsvärt brott. Det här tyder, statistiskt sett, på en person som bevisligen har en psykiatrisk och måste ha insjuknat. Det är den enda förklaringen jag kan ge, men jag känner inte till omständigheterna, säger Belfrage.

Mannen är delgiven misstanke för brotten, men enligt polisen i Gävleborg har han inte gett någon inställning till anklagelserna.

– Han pratar inte, helt enkelt, säger presstalesman Mikael Hedström till TT.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar