Forskare: ”Ta upp Knutbymålet igen”

Nyheten uppdaterades 2011-11-22 9:31

Forskaren kräver att målet mot Knutbypastorn tas upp igen. Anledningen är att kunskaperna om det som hittats i den första hustruns blod nu ökat.

– Hade hon dött i dag av de här tabletterna hade det blivit en helt annan reaktion. Då hade man fokuserat på de här läkemedlen. ”Vad har hänt?”. Det är det som är den springande punkten, säger , doktor i folkhälsovetenskap som forskat inom rättsmedicin i Uppsala.

Jonasson har nu skickat en femsidig inlaga till riksåklagaren, där han uppmanar till att tas upp igen.

Polisen: ”En olycka”

1999 hittades Heléne Fossmo död i sitt badkar. Trots att hon hade ett hål i huvudet och en toxisk koncentration av i blodet, bedömde polisen att hennes död var en olycka.

Maken Helge Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för till mord på sin nya hustru Alexandra och till mordförsök på en man i grannhuset. Men han från misstankarna om mordet på sin första fru.

Men nu vill alltså Ulf Jonasson att fallet tas upp igen. Han menar att man hade bedömt fallet annorlunda i dag. Dextropropoxifen är ett narkotikaklassat smärtstillande medel. En överdos av dextropropoxifen kan orsaka andningsuppehåll med dödlig utgång.

– Enkelt uttryckt påverkas hjärtmuskeln, som försvagas. Får man för mycket av tabletten slutas hjärtat att slå och då dör man, säger Ulf Jonasson.

Fossmos advokat: ”Han vet inte hur hon dog”

Hon hade inga tablettrester i magsäcken, enligt obduktionsutlåtandet.

– Då har hon alltså fått i sig medlet vaginalt, rektalt eller via spruta. Helge Fossmo var diabetiker.

Helge Fossmos advokat uppger till att Helge Fossmo är positiv till en noggrann utredning:

– Helge Fossmo erkände ju sin del i Knutbyhändelserna 2006. Han tog på sig ansvaret för medhjälp. När han fått frågor om den här händelsen har han uttryckt önskemål om en grundligare utredning. Han känner inte till de bakomliggande orsakerna till varför hon avlidit.

”Enda klara att hon dött”

Anton Strand har inte tagit del av Ulf Jonassons resningsansökan. Han tror inte att fallet kommer upp igen.

– Att man skulle kunna få en resning beviljad på de grunderna är omöjligt. Helge Fossmo är helt friad från de här anklagelserna. har egentligen bara kunnat konstatera att hon hittats död i ett badkar. Vad det är för läkemedel, och eventuella uppgifter om farligheten av det läkemedlet, är ovidkommande i sammanhanget, säger Anton Strand.

– Hovrätten har slagit fast att det finns andra rimliga förklaringar till hennes död än att hon har dött av ett brott. Den här resningsansökan kommer inte kunna leda fram till något.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar