Företagare oroade över akutvåden i Oskarshamn

Nyheten uppdaterades 2012-02-21 10:55

Den bristande akutvården kan hämma näringslivet och göra att företag väljer att etablera sig på andra orter. Oroade representanter för Oskarshamns näringsliv arrangerade i går ett stormöte på Forum dit landstingets politiker var inbjudna.

Kravet från företagsgrupperna Företagarna , Misterhultsföretagarna och Företagscentrum i var tydligt: en närakut i som förutom medicinsk akutvård även kan behandla skador och åkommor som kräver ortopedisk eller kirurgisk vård.
– Man ska inte behöva åka till fyra, fem ställen innan man kommer rätt, sa , ordförande i Företagarna Oskarshamn.
Men några tydliga besked från landstingets politiker angående utvecklingen av akutvården i Oskarshamn fick företagsgrupperna inte. (S), ordförande i landstingsstyrelsen, tyckte att företagsgruppernas initiativ var bra, men påtalade också att vården i dag blir allt mer specialiserad. Därför kan patienterna behöva åka längre för att få högkvalitativ vård.
– Men ingenting är hugget i sten. Man får göra uppföljningar och utvärderingar, sa han.
I Oskarshamns kommun står - och industri för 34 procent av all sysselsättning, jämfört med 15 procent i hela Sverige. I den typen av industrier sker en stor del av arbetsplatsolyckorna. Att det inte finns ortopedisk och kirurgisk akutvård i Oskarshamn tror Ingemar Petersson kan göra att företagare som funderar på att etablera sig i Oskarshamn väljer andra orter där vården är bättre, vilket påverkar hela kommunen negativt. Han tycker också att akutvård borde prioriteras i en kommun som Oskarshamn.
Flera av landstingspolitikerna höll med om att akutvården i dag inte fungerar tillräckligt bra, utan är otydlig. En del tyckte också att förslaget om en närakut var intressant.
– Jag tycker att det är en idé som man ska titta på, men man måste vara realist i den här diskussionen. Vi jobbar med att få akutläkare till alla sjukhus, men det är oerhört svårt att rekrytera, sa Anders Henriksson (S).
Henrik Yngvesson (M) menade dock att en närakut inte är speciellt långt borta om landstinget skulle vilja lägga resurser på det.
– Vi skulle kunna ha en sådan relativt snart, tror jag, sa han.
Under stormötet var det också flera personer som arbetar inom sjukvården i Oskarshamn som kom med synpunkter och ställde frågor till politikerna. Bland annat berättade sjukhuschef Bibi Hidén om att det redan finns ett förslag om utökad akutvård fram till klockan 20 på kvällarna.

Källa: Barometern Oskarshamns-Tidningen

Lämna gärna en kommentar