Fler felbehandlade söker ersättning

Nyheten uppdaterades 2012-01-25 16:22


Publicerad i dag 16:12Fler personer som skadats i vården söker ersättning genom patientförsäkringen. Och experterna tror att antalet kan öka ytterligare.
När operationen leder till en infektion, eller när läkaren skriver ut fel medicin, har den drabbade patienten rätt att söka ekonomisk kompensation för skadan. Sedan ett år har vårdpersonalen dessutom en uttalad skyldighet att informera om den rätten. Det kravet har haft effekt. I fjol gjordes närmare 12. anmälningar till , jämfört med 10.000 de två föregående åren.

Hur många drabbade patienter som fortfarande inte fått vetskap om försäkringen är okänt.– Vi har inte gjort någon sådan undersökning. Vi kan bara konstatera att antalet ärenden ökar vilket tyder på att fler får informationen, säger skadechef vid Löf.

De allra vanligaste typerna av skador är de ortopediska och de kirurgiska. Det kan handla om en fraktur som inte korrigerats på rätt sätt, eller en avskuren nerv i samband med en . Men det är mest lindriga komplikationer som nu anmäls i högre grad.

– Det tillskott som sker gäller främst mindre allvarliga fall. Det kan vi se på att en något större andel fall hamnar under självriskgränsen, säger Jan Adrup.

Fortfarande ligger andelen beviljade ersättningar på drygt 40 procent. Det innebär att knappt 5.000 patienter beviljades totalt 443 miljoner kronor i fjol.

Jan Adrup tror att antalet anmälningar kan fortsätta öka. Men han vågar inte sia om hur mycket. I en studie göra för några år sedan uppskattades antalet vårdskador som kunnat till drygt 100 000 per år. Men det betyder inte att antalet anmälningar skulle skjuta till sådana nivåer, enligt medicinalråd Michael Soop vid . Studien tog upp även och hade en relativt sträng syn på vilka komplikationer som hade kunnat .
Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar