Filmande patienter växande problem

Nyheten uppdaterades 2011-08-31 9:11

Det blir allt att med hjälp av , till stora . Nu försöker med nya . (TT)

Det blir allt vanligare att patienter dokumenterar sina vårdkontakter med hjälp av mobiltelefonen, till vårdpersonalens stora förtret. Nu försöker landstingen stoppa videofilmandet med nya regler, skriver Dagens Medicin.

Värmland är ett av de landsting som reglerat patienternas möjligheter att dokumentera sina vårdkontakter. Bakgrunden var en pappa som under en förlossning plötsligt började filma barnmorskorna i för den blivande mamman.

– I stället för att filma själva födelsen filmade han hur personalen betedde sig, säger .

Tilltaget upplevdes som kränkande och nu har landstinget tagit fram ett regelverk som förbjuder filmning, ljudupptagning och fotografering inom landstingets lokaler.

Enligt Dagens Medicin har flera andra landsting redan en policy som reglerar denna typ av dokumentation, eller så håller de på att utarbeta en.

Men dylika regler kan mycket väl bli ett slag i luften, . Detta eftersom patienter som spelar in vårdsamtal har lagen på sin sida så länge de själva deltar i samtalen.

– Vi pratar med patienterna om att det handlar om en förtroendesituation, men vi kan inte vidta några rättsliga åtgärder.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar