Etisk nämnd kan stoppa tuppuppfödaren

Nyheten uppdaterades 2011-10-16 17:32

Etisk nämnd kan stoppa tuppuppfödaren

Kaliber i P1 avslöjar i dag söndag att tuppar föds upp i Sverige för att bli läppförstoringsmedel.
Nu måste uppfödaren skicka in en ny till den – som kan stoppa verksamheten.
har varit i kontakt med dem, de är medvetna om att de måste skicka in en ny ansökan, säger , chef för avdelningen för försöksdjur på jordbruksverket, till .se.

Dermavisc är ett populärt skönhetsmedel som används för att förstora läppar. Produkten baseras på ämnet hyaluronsyra som utvinns ur tuppkammar.
P1:s Kaliber avslöjar nu att företag i Sverige föder upp tuppar enbart för att utvinna hyaluronsyran.
Och att de mot det de har från den djuretiska nämnden säljer vidare till det som tillverkar Dermavisc.
Företaget som föder upp tupparna har tillstånd från djuretiska nämnden att föda upp djuren för medicinskt bruk, men det sägs inget om att syran ska brukas för skönhetsprodukter.
– Det finns inget i ansökan som pekar på något annat än att det skulle användas för medicinskt bruk, säger Ingvar Johansson på den etiska nämnden till Kaliber.

Kan stoppas

Nu kan det dock bli stopp för vidare försäljning till kosmetik. När Expressen.se talar med Viveca Hillegaart, chef för avdelningen för försöksdjur på jordbruksverket, säger hon till Expressen.se att uppfödaren uppmanats att skicka in en ny ansökan till djuretiska nämnden.
– Länsstyrelsen har varit i kontakt med dem, de är medvetna om att de måste skicka in en ny ansökan, säger Viveca Hillegaart till Expressen.se.
Ett likande fall är inte prövat förut, enligt Hillegaart.
– Det kommer att bli intressant när detta tar upp i en etisk kommitté där man väger nyttan mot djurets lidande. Det kommer att bli ett prejudikat.

Fyra företag

Det finns total fyra företag i Sverige som utvinner hyaluronsyra ur tuppkammar. Jordbruksverket vet i nuläget inte om även de övriga säljer till kosmetikföretag.
– Vi tittar på det här, exakt vad vi gör har vi inte bestämt ännu.
Hillegaart vet inte om den uppfödare som säljer till Bohus Biotech kan komma att drabbas av påföljder eftersom de sålt till kosmetik utan tillstånd.
– Det är något som länsstyrelsen beslutar om, säger hon.
Känner du att ni agerat som ni borde i det här fallet?
– Det är väldigt nya saker att man använder det här för kosmetik. Vi kände inte till det här med läppförstoringar. Det är svårt att känna till alla produkter som görs eller utvinns. Det kan man bli bättre på.
Eftersom det ännu inte är etiskt prövat är det oklart om Bohus Biotech har gjort något fel som använt syran från tupparna till skönhetsprodukter.
– Man måste veta att det man köper är tillåtet att göra kosmetisk produkt av. Jag säger inte att det är förbjudet men det har inte genomgått etisk prövning, säger Viveca Hillegaart.
Bohus Biotech tillverkar även medicinska produkter och till dessa är tuppkamssyran tillåten.

inte”

Expressen.se har sökt Bohus Biotechs vd Daniel Ogbonnaya, men han har inte gått att nå.
Till Kaliber säger han att han inte förstår de som kritiserar verksamheten.
– Man äter tuppar också och man odlar lax för att äta den så jag förstår inte skillnaden.

Av Oscar Julander

oscar.julander@expressen.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar