Efter tunga formjakten: Thörnblad nära ge upp

Nyheten uppdaterades 2012-03-19 7:24

Det är ett knappt ett år sen , 27, klev ut i offentligheten med sin utbrändhet. Hela hösten 2010 samt vintern och våren 2011 kämpade - hopparen med att ens komma ur sängen. ledde till en depression och var något som var långt i från vardag.

Förändringar gav hopp

Antidepressiva mediciner, och nytt träningsupplägg gav ändå hopp om en VM-start i Daegu. Men viljan att komma tillbaka redan förra sommaren skapade en som skickade honom rakt tillbaka till utbrändheten.

– I somras var det helt sjukt, då tränade jag två timmar, sen så sov jag två, tre timmar. Allt för att kunna träna dagen efter. Jag stressade till VM där med sex månaders vila som bakgrund, på två månader skulle jag vara med i VM. Det var jäkligt onödigt. Jag pressade mig hela vägen – och då small jag in i väggen igen.

Har inte kommit igång

I stället för att kunna sätta i gång med höst- och fullt frisk betydde bakslaget att Linus Thörnblad ännu inte kommit tillbaka till full träning.

– Återhämtningstiden är längre när jag gör någonting, jag är inte hundra återhämtad sen jag brände ut mig. Just nu försöker jag hålla i gång varannan dag.

Kvalitativ träning varannan dag är ändå en klar förbättring mot hur läget var före nyår. Men med bara ett par månader till utomhussäsongen i normala fall sätter i gång har Linus Thörnblad fattat ett framtidsbeslut.

– Jag har verkligen bestämt mig för att om jag inte kan köra på som jag vill under våren här så känns det som man oavsett inte kommer kunna göra sig själv rättvisa under sommaren. Och då har det gått så långt tid sen jag hoppade senast att det känns bättre att fokusera på att komma tillbaka 100 procent som människa än att komma tillbaka halvdant som idrottare, säger han, och snabbt:

– Men det har blivit bättre sen årsskiftet så det kan lika bra släppa ordentligt också.

Du har ändå börjat vänja dig vid att karriären kan vara över?

– Ja, det är svårt att säga, men om man inte är hundra till sommaren så måste jag rannsaka mig själv och se vad som är viktigast. Det är viktigare att ha ett liv och fungera som en normal människa än att fajtas om medaljer på stora mästerskap.

Källa: Aftonbladet

Lämna gärna en kommentar