Dyra konsulter när psykiatrin ska spara

Nyheten uppdaterades 2011-10-21 8:28

Ett ekonomiskt underskott på 12 miljoner ska hämtas in. I det ansträngda läget anlitar landstingsledningen som chefer till . Den nya verksamhetschefen kostar 198 kronor i månaden. Den nya chefläkaren 12 kronor för varje dag i tjänst.

I slutet av förra veckan riktade 18 överläkare, enhetschefer och medicinskt ledningsansvariga läkare inom vuxenpsykiatrin skarp kritik mot landstingsdirektören Börje Lindqvist och chefen för , .
I ett brev till ledningen beskriver personalen att de upplever en ”vallgrav” mellan sig och den yttersta landstingsledningen. Förtroendet är förbrukat.
De uttryckte också en stark misstro mot att ledningen använt sig av konsulter från för att först göra en genomlysning – en kulturanalys – av den vuxenpsykiatriska verksamheten, och sedan rekrytera konsulter från samma bolag för att ta plats som och chefläkare. ”En korrupt och mycket kostsam lösning”, skriver personalen i brevet.
Smålandsposten kan i dag visa att den konsult från Ledningsbolaget, , som sedan i måndags gått in som verksamhetschef kostar 198 000 kronor i månaden, exklusive moms. Utöver det tillkommer kostnader för resor och traktamente.
Den tidigare verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin – Solveig Svensson, som slutade i protest mot de planerade neddragningarna – hade en månadslön på 59 700 kronor i månaden. Och inga löneförmåner utöver det.
Från Ledningsbolaget har landstingets psykiatricentrum också rekryterat en chefläkare till vuxenpsykiatrin, Thomas Thelin. För honom betalar man 12 000 kronor per konsultdag. Enligt kontraktet ska han jobba en dag i veckan, 20 procent. För fyra dagars arbete under en månad får landstinget således betala 48 000 kronor. Det framgår också att han inte heller behöver vara på plats för att lösa sitt uppdrag.
– Det här är helt marknadsmässiga priser, säger Kjell Grahn, psykiatricentrums chef och den som står bakom beställningarna av konsulttjänsterna.
Han menar att i den situation som uppstod när den tidigare verksamhetschefen Solveig Svensson slutade var man tvungen att agera snabbt.
– Verksamheten kunde inte stå utan chef. Och det fanns ingen i nuläget som var beredd att ta på sig den uppgiften, därför vände vi oss till Ledningsbolaget.
Annonserades tjänsterna ut?
– Nej.
Hur vet du att det inte fanns någon som kunde gå in tillfälligt då?

– Jag vet det. Jag har kommunicerat med verksamhetsföreträdare.
Kjell Grahn betonar att konsulterna är tillfälliga lösningar. Enligt kontraktet med Ledningsbolaget gäller dock uppdraget som verksamhetschef till och med augusti nästa år. För chefläkaren finns inget avtalat slutdatum. Enbart verksamhetschefen kommer alltså att kosta vuxenpsykiatrin åtminstone ett par miljoner kronor.

Källa: Smålandsposten

Lämna gärna en kommentar