Död pristagare behåller priset

Nyheten uppdaterades 2011-10-03 19:19

Trots att avled strax efter tillkännagivandet kvarstår beslutet att tilldela honom Nobelpriset i Medicin/fysiologi kvarstår, uppger Nobelstiftelsen.

Som vanligt var det glada miner när årets Nobelpris i medicin/fysiologi utsågs. Årets pris går till upptäckter om hur immunsystemet aktiveras. En amerikan, en fransman och en kanadensare delar på priset.

– Det här är en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, sade han i en intervju med .

Men detta var det blev känt att en annan av , Ralph Steinman, nyligen avlidit. Ironiskt nog bara timmar Nobelkommittén fattade sitt .

Död utmanar regler

Ralph Steinman drabbades av cancer i bukspottkörteln för fyra år sedan men alltså för bara några dagar sedan, 68 år gammal. Att han ändå levde så pass länge med sjukdomen har han sig själv att tacka för. Enligt Rockefeller-universitetet, där han var verksam innan han , levde han längre tack vare immunologisk behandling som vilade på hans egen forskning om dendritceller

Men att en av pristagarna plötsligt visar sig vara död ställde till problem för Nobelkommittén. De fick beskedet om Ralph Steinmans död vid 14:30-tiden på måndagseftermiddagen. Under eftermiddagen satt kommittén i möte och gick igenom och diskuterade stadgarna för att kunna fatta ett beslut.

– Vi undersöker hur reglerna ser ut. Man kan i princip inte belöna avlidna. Det här är en mycket unik situation eftersom han gick bort timmarna innan beslutet fattades, sa Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare.

– Vi utser ju inte några nya pristagare utan det här är vårt beslut. Hur det sedan blir praktiskt med överlämnande av pris får vi undersöka. Det har jag inget svar på nu, tillade han.

Mot inflammationer

De två andra pristagarna, Beutler och fransmannen , får priset för deras upptäckt av hur det medfödda immunsvaret aktiveras. Upptäckterna gjordes oberoende av varandra i mitten av 1990-talet. forskade på små bananflugor, medan Bruce Beutler använde sig av möss. Det såg var att flugor som hade förändringar i en viss gen, kallad Toll, inte hade något skydd mot infektioner. De dog. Bruce Beutler såg något liknande, fast hos möss.

Beutler sa till Reuters att han hoppas att hans arbete ska leda till nya sätt att behandla inflammationer och andra sjukdomar.

– Årets pristagare har gjort upptäckter som har revolutionerat våra möjligheter att förstå hur vi försvarar oss mot bakterier och virus, säger professor Lars Klareskog.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar