”Det hela är mycket tragiskt”

Nyheten uppdaterades 2011-06-13 7:26

till den fem månader gamla baby som i torsdags hittades död i familjens lägenhet i Borås, häktades på söndagen av jourdomstolen vid Borås tingsrätt, skäligen misstänkt för vållande till annans död och för . Mamman får stanna kvar i häktet och ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Häktningsförhandling angående , var informationen på anslaget som satts upp utanför häktningssalen i polishuset, dit den misstänkta mamman fördes i går förmiddag, insvept i en gul filt som täckte hela kroppen.

Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge ville i första hand ha mamman häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin fem månader gamla dotter, i andra hand som skäligen misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död. Hans uppfattning var också att kvinnan skulle hållas kvar i häkte, för att inte störa utredningen.

Kvinnans försvarare, advokat Björn Hurtig, gick inte med på åklagarens om mord. Däremot bestred han inte misstanken om misshandel och vållande till annans död.

Efter en dryg halvtimmas överläggning beslutade rätten att gå på den lägre misstankegraden, och fann mamman skäligen misstänkt för vållande till annans död och misshandel. Åklagaren får i sin tur en vecka på sig att skaffa fram ytterligare bevis mot kvinnan.

Rättens beslut blev alltså att kvinnan skulle stanna kvar i häkte, samt att hon skulle genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

– Avgörande för fortsättningen blir bland annat den rättspsykiatriska undersökningen och vad den rättsmedicinska undersökningen av barnet visar, sade åklagare Daniel Edsbagge efter förhandlingarna.

– Misstanken om misshandel bygger på att det framgått att vittnen sett mamman hanterat barnet på ett våldsamt sätt, samt på att hennes uppgifter inte stämmer om vad hon haft för sig under dagen.

Att mamman inte bestrider misstanke om misshandel och vållande till annans död, innebär inte att mamman erkänner att hon misshandlat barnet, förklarar Björn Hurtig.

– Det innebär att hon medger skälig misstanke om det. Hon erkänner ingenting. Sedan får utredningen visa vad flickan dog av. Det vet vi inte än, säger han.

Enligt uppgift ska den rättsmedicinska undersökningen av babyn inledas på måndag.

På frågan hur mamman mår, svarar Björn Hurtig, att hon av förståliga skäl inte mår bra.

– Det hela är mycket tragiskt, säger han.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar