Daraa bombades av syriska styrkor

Nyheten uppdaterades 2011-04-30 17:11

Dagen efter ”vredens dag” i Syrien, då minst 66 människor miste livet, var läget fortsatt spänt”. Den belägrade staden Daraa bombades av syriska styrkor, en moské stormades och minst sex människor sköts ihjäl. (TT)

Dagen efter ”vredens dag” i Syrien, då minst 66 människor miste livet, var läget fortsatt spänt”. Den belägrade staden Daraa bombades av syriska styrkor, en moské stormades och minst sex människor sköts ihjäl.

Medan människor på olika håll i Syrien gjorde sig redo att begrava offren efter fredagens attacker, började nyheterna från staden Daraa sippra ut. Mellan 3 000 och 5 000 soldater uppgavs ha gått in i staden och minst sex personer hade på eftermiddagen dödats av prickskyttar. Daraas gamla kvarter besköts av stridsvagnar och stadens största moské – centrum för många av de regimkritiska demonstrationerna – stormades av soldater.

– Bombningarna har slutat, det ligger prickskyttar på taket till moskén, berättade en boende.

– Min familj och mina vänner håller på att slaktas, snyftade en annan som Reuters pratade med på telefon.

Det upproriska Daraa har varit belägrat av armén sedan i måndags och många av de boende varnar nu för att mat, vatten och medicin håller på att ta slut.

Dödssiffran efter fredagens våldsamheter uppgavs samtidigt vara minst 66, men redan på söndagen planeras fortsatta demonstrationer. Det är bland annat Facebook-gruppen ”Den syriska revolutionen 2011” som har uppmanat till protester mot president Bashar al-Assads regim. På sidan presenteras ett schema för fortsatta demonstrationer den kommande veckan – benämnd som ”veckan då belägringen ska brytas”.

”Ert blod har banat väg för vår frihet . . . och vi lovar att ert blod inte spillts förgäves. Martyrerna är eviga och de kriminella kommer att hamna på historiens sophög efter att ha dömts och straffats av folket”, stod det bland annat i ett uttalande.

I den syriska staden Rastan, som också belägras av regeringsstyrkor, har minst 50 medlemmar från det styrande Baath gått ur partiet, uppger en människorättsförkämpe.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar