Daglig dos av aspirin motverkar cancer

Nyheten uppdaterades 2012-03-21 10:49


Publicerad i dag 10:40är inte bara bra mot feber och smärta. En daglig dos ger en minskad risk att drabbas av cancer, visar en ny studie.
Om fem personer behandlas med aspirin kommer ett fall av cancer att kunna förebyggas. Det menar forskarna bakom en studie vid Oxford Universitet, enligt BBC.

Redan tidigare har undersökningar visat att aspirin kan hjälpa vid hjärtproblem, och många människor tar redan medicinen i det syftet.Samma forskare som nu kan presentera sina studieresultat har redan tidigare kunnat visa på att ett regelbundet intag av aspirin under tio års tid kan ge ett skydd mot cancer. Men nu kan de visa att skyddet ges mycket tidigare än så. Efter bara tre till fem år märks en tydlig skillnad i antalet fall av cancerpatienter.

Av personerna som tog en låg dos av medicinen (ungefär milligram) inträffade nio cancerfall av de personer som deltog i studien. Bland de personer som inte tog medicinen inträffade tolv cancerfall bland lika många personer.

Enligt forskarna skulle nu risken att dö i cancer kunna reduceras med 15 procent om människor tog medicinen under fem års tid.

Det är speciellt tarmcancer som man har kunnat förebygga på detta sätt. Effekterna är dessutom extra stora för människor som har en ökad risk att drabbas eftersom de har cancer i släkten.

Forskarna bakom studien menar dock att personer ska rådfråga sin läkare innan de börjar ta aspirin för att förebygga cancer. Medicinen kan nämligen även ha bieffekter, och bland annat orsaka blödningar i magen. Det finns heller i nuläget inga rekommendationer i Storbritannien om att ta aspirin för att inte drabbas av cancer.
Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar