Bebispojke hade julstjärna i halsen

Nyheten uppdaterades 2011-12-21 9:46

Händelsen rapporteras i norska läkartidningen Tidskrift for den norske legeforening.

i strupen

Den sju månade gamla kom in till barnavdelningen efter problem med dreglande och kräkningsreflexer. Läkarna hittade ingenting onormalt på röntgen, och efter en tid av observation skickades hem igen.

Men fyra månader senare fanns problemen kvar. Pojken kunde inte svälja mat som inte mosats, och pojken undersöktes av kirurg som hittade ett sår i matstrupen.

Två veckor därpå fick akuta andningssvårigheter och kom till akuten.

En datortomografi visade ett stjärnformat främmande föremål i matstrupsväggen. Det visade sig vara en 18 millimeter stor juldekoration i plast. Stjärnan opererades bort och symtomen försvann omedelbart.

”Farligaste tillståndet”

Att sätta i är inte det som är . Det som är är tilltäppning av luftvägen.

– Det är det farligaste medicinska tillstånd som över huvudtaget existerar. Det är den mest akuta situationen som finns. Finns tecken på att något sitter i luftvägen bör man försöka titta om man ser något, Dan Bagger-Sjöbäck, proffessor i öron-näsa hals vid Karolinska institutet.

– Vore det mitt barn skulle jag titta i munhålan och sedan vända upp ned på barnet och skaka det försiktigt för att se om något sitter i nedre delen av svalget som av tyngdkraften kan lossna.

Lyckas inte detta är det mun- mot munmetoden som gäller, med konstgjord andning. Åk in till sjukhus så fort som möjligt. Kör man själv är det viktigt att någon måste hålla barnet, som absolut inte får ligga ner. Det är bra att man ringer sjukhuset innan så att personalen kan förbereda sig.

Får man däremot en främmande kropp som fastnar nedanför struphuvudet kan man få problem med sväljning, vilket är besvärligt men inte akut farligt.

Kan bli ”riktigt bråttom”

Kollegan professor i öron-, näsa, och halssjukdomar vid Karolinska institutet i Solna berättar att små barn gärna stoppar ”det mesta” i halsen.

– , glänsande saker, som pengar.

Jordnötter och popcorn kan vara farligt.

– När barnet hostar kan det hamna inte bara i matstrupen utan också i luftstrupen. Dels kan det bli riktigt bråttom, men hamnar det längre ned i bronkiterna kan det leda till lunginflammation och andra besvärligheter, säger Pär Stjärne.

Därför uppmanar han föräldrar att vara på sin vakt och hålla uppsikt över vad barn stoppar i munnen.

, och i halsen

Det är enligt professorn även relativt vanligt att vuxna sätter saker i halsen.

– Det vanligaste är att man sväljer något man håller på att äta. Det är inte så ovanligt som man kan tro. Speciellt vanligt är kött, särskilt trådigt kött, eller fisk- och kycklingben, säger Pär Stjärne.

Även delar av tänder och tandkonstruktioner som broar och annat som släpper kan sätta sig och täppa igen strupen.

Ovanligare föremål dyker med jämna mellanrum upp i sjukvården.

– Det finns folk som kan stoppa vad som helst i halsen. Jag har sett delar av ett askfat, skedar och annat. Då handlar det mest om folk som inte mår bra, ofta psykiskt sjuka människor.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar