Arbetslöshet, utbildning och EU i partiledarnas fokus

Nyheten uppdaterades 2012-01-18 11:25


Publicerad i dag 11:10Arbetslösheten uppmärksammades från olika håll på den politiska kartan. Den var föremål för ömsom hyllningar och ironi, medan utbildning och den europeiska krisen också var populära ämnen för partiledarna.
Statsminister Fredrik hävdade att Sverige, nästan ensamt, står starkt i en omvärld som skakas av skuldkriser och dystra framtidsutsikter, när han inledde partiledardebatten i riksdagen.

– Anslut inte Sverige till skuldkrisens Europa, sade Reinfeldt.Han varnade för att lova allt till alla och hävdade att regeringens inslagna väg är den rätta.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin riktade i sin replik in sig på den höga ungdomsarbetslösheten och att den är roten till den gängbildning som vi nu ser. Han välkomnade att planerna på ett femte jobbskatteavdrag skrinlagts men efterlyste andra insatser.

saknar förmåga till nytänkande, sade han.

Fridolin vände sig mot nedskärningar i gymnasieskolan, där 3.600 gymnasielärare nu försvinner och efterlyste fler platser på komvux och folkhögskola.

Reinfeldt svarade med att regeringen sänkt trösklar för unga genom den halverade arbetsgivaravgiften, nystartsjobb, rut och rot samt en halverad moms för restauranger och catering.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vände sig emot att Reinfeldt tecknar en sådan ljus bild av Sverige och mot ”förälskelse i den egna förträffligheten”.

– Många människor är oroliga. Trots jobbskatteavdrag och sänkt krogmoms ökar arbetslösheten. Förstår statsministern den oron? han.

Åkesson konstaterade att den sänkta krogmomsen hittills inte gett några effekter och att regeringen skaffat sig ett nytt argument, att krögare kan jobba lite mindre och kanske ta ut en veckas semester.

– Gynnar det arbetslinjen? undrade han.

Reinfeldt kritiserade Åkesson för att peka finger åt människor som arbetar i restaurangbranschen.

– Jag ansluter mig inte till det. Jag glädjer mig åt varje nytt jobb, sade han.

Vänsterpartiets nye ledare Jonas koncentrerade sig på och vad den, enligt V, står för. Och att Moderatledaren egentligen borde tacka och andra på nej-sidan i om euron 2003.

– Om Fredrik Reinfeldt och Moderaterna hade fått som de velat hade vi varit med och hade haft högre arbetslöshet och högre räntor, sade Sjöstedt och undrade varför Reinfeldt inte vill respektera nejet i folkomröstningen eftersom det borde innebära ett nej till att Sverige ska ansluta sig till euroländernas pakt för budgetdisciplin.

– Ni vill ha in oss i finanspakten där EU:s domstol och EU-kommissionen styr politiken, sade Sjöstedt och hävdade att pakten dessutom förordar en ekonomisk politik, med fokus på nedskärningar, som är direkt skadlig och låter bankerna gå fria.

Reinfeldt försvarade sig med att han försöker visa respekt för både folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994, som gav ett ja, och folkomröstningen om euron som slutade med ett nej.

– Min uppgift är att se till att Sverige har inflytande samtidigt med respekt för folkomröstningarna, sade Reinfeldt som tyckte att bytet av ledare för Vänsterpartiet i åtminstone en aspekt inte innebär någon skillnad: att plädera för en oansvarig ekonomisk politik.

FP-ledaren Jan Björklund hade med sig Juholts tal i Sälen till partiledardebatten.

– Där sade du att det är djupt olyckligt att Storbritannien sätter sig på läktaren, sade han och jämförde det med Socialdemokraternas nej ett dygn senare till europakten.

– Hur kan det som var djupt olyckligt i Sälen vara höjden av vishet ett dygn senare? undrade han.

Men menade att europakten inte är den medicin som EU-länderna behöver och han kritiserade regeringens förhandlingsresultat så här långt.

– Det regeringen förhandlat fram är en biljett att sitta på läktaren och med en teaterkikare titta ner, sade han.

Centerledaren Annie Lööf angrep Håkan Juholt för hans motstånd mot den halvering av momsen på restauranger och catering som genomfördes vid årsskiftet, samt att S vill ta bort den halvering av arbetsgivaravgiften för alla under 26 år som gäller sedan några år.

– Vi har inte råd med arbetslöshet, sade Håkan Juholt. Ändå betackar han sig för den sänkta restaurangmomsen och halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga som inte bara är bra för det privata näringslivet utan även för kommunsektorn, sade Lööf och undrade hur S kunde gå till val på att sänka krogmomsen för att nu helt förkasta sänkningen.

Juholt svarade att man måste se till det ekonomiska läget och att sänkningen nu är en dyr reform vid fel tillfälle.

– Vi vill investera i stället för att få fem kronor billigare hamburgare, sade Juholt.
Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar