Äggläggande amöba riskerar Svärds start på söndag

Nyheten uppdaterades 2012-01-27 8:41

En äggläggande amöba. Där har ni orsaken till Oskar Svärds magproblem.

Fortfarande är han osäker på start i söndagens .

Oskar Svärd ligger på sin hotellsäng i och är blek om nosen, någon träning har det inte blivit den här dagen.
– Om Marcialonga avgjorts i dag hade jag inte ställt upp, febern kommer och går. Ibland känns det okej, ibland är jag rejält hängig, förklarar han.

Problemen började strax efter nyår. Oskar fick ont i magen, blev matt, ville bara sova.
– Allt kändes skit, läkaren tog prover men hittade inte orsaken till mina problem. Ändå fick jag äta antibiotika, utan resultat.

När alla andra sjukdomar uteslutits fick Oskar ta ett parasitprov, vilket gav utslag.
– Så sent som förra torsdagen fick jag provsvaren som visar att det bor en amöba i min mage som tar näring ur kroppen. Troligtvis fick jag den under ett besök i Brasilien i somras. Att jag blev sjuk först vid nyår beror på att amöban lade ägg då, det är då man blir dålig.

I fredags började Oskar äta mycket stark medicin, en tiodagars kur som ska döda amöban och alla dess ägg. Men även medicinen gör honom hängig och trött.
– Skönt att äntligen ha fått veta vad det är, huvudsaken nu är att jag blir frisk. Jag riskerar inget och ställer inte upp i Marcialonga om kroppen känns dålig.

Oskar ska känna att han har kraft att hänga med längst fram för att det ska bli tävling på söndag. Att åka för en plats bland de 10–20 främsta är inte aktuellt.
I söndags kände han sig såpass pigg att det blev start i fristilsloppet Dolomitenlauf över 42 km med en klart godkänd 18: som resultat. Men resan till alpländerna gjordes i första hand med sikte på Marcialonga, där Oskar alltid hävdat sig bra. Segern för två år sedan och andraplatsen från i fjol är de största framgångarna.
– Marcialonga är prestigemässigt störst efter . Det handlar om alla sju milen, även i den spektakulära avslutningsbacken på 2,5 km där loppet alltid avgörs. Jag har tränat väldigt mycket i och även utnyttjat rullskidåkningen för att få ytterligare styrka i armarna, därför var jag riktigt sugen på det här loppet, men…

En tre timmar lång, och väldigt tuff tävling kräver en frisk kropp. Därför vågar Oskar inte sia om sina chanser – om han ställer upp.
Målet inför säsongen var en totalt i Ski Classics, dessa får nu revideras.
– I och med att jag missade Jizerská Padesátka i Tjeckien försvann mina förhoppningar om riktigt framskjuten placering i sammandraget. Nu blir det mer till att satsa på enskilda tävlingar, Vasaloppet blir om möjligt ännu viktigare för mig.

Till dess, första söndagen i mars, ska Oskar inte bara vara frisk, han ska vara i högform.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar