”Psyksjuk” flicka kan tvingas betala själv

Nyheten uppdaterades 2011-10-28 17:19

Från sju års ålder isolerades den nu 18-åriga i hemmet. fick felaktigt över 100 000 kronor i månaden för att vårda henne som personlig assistent närmare 100 timmar i veckan. Till slut rymde flickan och anmälde för olaga hot.

Trots det kan det bli flickan som blir återbetalningsskyldig – inte pappan.

När gör ett det nämligen mot den person som blivit vårdad, oavsett om det är ett barn eller en vuxen.

– Det är som har fått rätten till ersättning och det är som man måste kräva tillbaka det ifrån, säger Marcus Nordlund, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till TT.

Fler krav mot barn

Han uttalar sig inte om det enskilda fallet, utan generellt om hur reglerna ser ut. Han känner däremot till flera fall där barn blivit ersättningsskyldiga.

En nioårig flicka i Halland, vars pappa misstänktes för att ha fuskat till sig pengar, har krävts på över 600 000 kronor. Ärendet har överklagats och ska nu tas upp i kammarrätten.

– Vi ser naturligtvis att det är ett problem, det finns ju betänkligheter kring att mot ett barn, säger Nordlund.

Försäkringskassans polisanmälningar om har ökat, visar nya siffror. Nu kräver myndigheten att lagen ändras för att kunna komma åt fuskarna.

utlåtanden

Det viktigaste är att kassan får rätt att betala för oberoende medicinska utlåtanden, något som inte är möjligt i dag.

– Det är en otroligt viktig förutsättning. På så sätt skulle vi kunna få ett oberoende yttrande över det som ligger till grund för ersättningen om vi misstänker något, säger Therese Karlberg, områdeschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har påtalat detta för regeringen, men inte fått svar.

Däremot har regeringen tillsatt en särskild utredare, , som ska undersöka hur stor del av kostnadsökningen för assistansersättningen som utgörs av fusk, oegentligheter och överutnyttjande.

I februari nästa år ska resultatet redovisas.

TT har utan resultat.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar