”Händelsen bidrog till hennes självmord”

Nyheten uppdaterades 2011-11-27 10:15

Det har nu gått drygt fyra år sedan matchen som blivit ihågkommen både i Danmark och Sverige. Vid ställningen 3–3 i matchens slutminuter sprang en åskådare in på planen och förändrade liv.

– Under vissa perioder av mitt liv har fotboll varit min vän, och det är klart att jag gör allt, verkligen allt, för min vän. Även försvara den på planen när det är något som är orättvist. Jag trodde att jag hjälpte min vän, men det var det värsta jag kunde ha gjort. Det är en vän jag har nu förlorat, säger han till tidningen.

Modern ringde och grät

Men att dansken, som bor i Sverige, har förlorat fotbollen, är inte det största problemet. Livet har förändrats helt sedan den där junikvällen.

Han blev rikskänd som landsförrädare och rykten börjades spridas kring honom. Han övervägde att byta sitt namn.

Mamman drabbades ett år innan av en svår psykos som senare blev en depression. Hon hade blivit bättre tack vare behandling, men efter den avbrutna landskampen blev det . Media förföljde henne.

Efter händelsen kunde modern gråtandes ringa till sin son: När slutar det? När slutar de skriva om det? Rädslan gjorde sjukdomen värre.

– Det fanns inget jag hellre ville än att henne, men jag visste inte hur jag skulle få pressen att sluta, säger han.

Och det skulle bli värre.

Tog sitt liv efter skandalen

På sensommaren 2006 hade hans mamma drabbats av en depression och lagts in för vård. Med hjälp av medicinering lyckades hon hålla det på fungerande nivå.

Men efter skandalen på gick allt utför.

Uppmärksamheten och pressen blev för mycket.

I juni 2010 tog hon sitt liv.

– Det fanns inget jag hellre ville än att hjälpa henne. Men jag visste inte hur jag skulle göra. Jag visste inte hur jag skulle få det att sluta, säger 33-åringen till BT och fortsätter:

– Det finns inget tvivel om att det (skandalen på parken) bidrog till hennes självmord. Att det hela tiden dök upp igen tog hårt på mig men tog tio gånger hårdare på henne. Hon var sjuk redan innan men detta gjorde att hon inte kunde gå vidare och behandla sin sjukdom, säger han.

Riskerar personlig konkurs

Han har avtjänat 20 dagar i , under vilka han hotades upprepade gånger, och han får aldrig mer se det danska fotbollslandslaget på Parken.

Nu kan han dessutom tvingas betala miljonbelopp i böter.

– Jag vet att händelsen aldrig kommer att försvinna, men jag själv har kommit över det. Nu är jag snarare för ersättningskraven. Jag har tre personer, min flickvän och två barn som detta också kommer gå ut över, så ja, jag är . (danska fotbollsförbundet) kräver mer än två miljoner kronor i ersättning, och nu fyra år efter allting ska det rivas upp igen med överklagan. Om jag förlorar kommer det att riva grunden för min lilla familj, vi måste flytta från vårt hus och förklara mig i konkurs. Därför är jag .

– Jag inser att jag har gjort ett stort misstag. Jag att jag blir portad från Parken, jag mitt fängelse. Jag har bett om ursäkt 2000 gånger, jag har tagit mitt straff flera gånger och jag kommer även acceptera en liten ersättning. Men jag inte varför mitt liv ska krossas helt. Jag tror att DBU har glömt människan här och bara vill statuera ett exempel utan tanke på konsekvenserna.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar