”Allvarliga brister hos SOS Alarm”

Nyheten uppdaterades 2011-11-11 17:10

Felen har lett till dödsfall, skador och ökade risker.

Myndigheten har fått in drygt 50 anmälningar från hela landet om långa väntetider på , eller att aldrig skickats ut. Vissa av har lett till vårdskador medan andra inneburit risker för den skadade eller sjuka.

Enligt är orsakerna kommunikationsproblem och i vissa fall att man inte hittat rätt adress.

Ett av de granskade fallen gäller en ung man som dog i sin lägenhet i , efter att flera gånger ha ringt efter ambulans. Enligt Socialstyrelsen operatören inte den checklista som ska underlätta att ställa rätt frågor till den hjälpsökande. Dessutom brast SOS Alarms rutiner för samverkan.

Den läkare som skulle finnas tillgänglig vid behov av akutmedicinsk bedömning kontaktades inte. I stället kontaktades en , konstaterar Socialstyrelsen.

Den mannen dog av brusten mjälte.

Socialstyrelsen kräver att säkerställer att personalen har rätt utbildning och att rutinerna för samverkan mellan olika yrkesgrupper och vårdgivare fungerar. En redovisning ska lämnas senast den 15 januari. Om kraven inte uppfylls kan bli skyldigt att betala vite, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Totalt har Socialstyrelsen granskat 52 fall, men hittills fattat formellt beslut i ett av dem och det gäller just den unge mannen i Stockholm som avled. Därför vill , inspektör vid Socialstyrelsen, inte gå in på detaljer i de övriga ärendena. På vilket sätt andra hjälpsökande drabbats eller varit i fara går alltså inte att få svar på i dag.

– Men det finns flera fall som varit allvarliga, säger hon.

När det gäller Stockholmsfallet följde vid SOS-Alarm inte de instruktioner han hade. Men Socialstyrelsen ser även brister i verksamheten, alltså i SOS-Alarms organisation.

– Ansvaret är delat, och vi ser brister hos båda. Vi har också öppnat ett eget ärende för att granska omständigheterna kring sjuksköterskan, säger Maria Carlund.

SOS Alarm vill på fredagen inte säga något om Socialstyrelsens beslut.

– Vi måste sätta oss in i det här och kommer inte att kommentera förrän på måndag, säger Anders Klarström, presstalesman.

Efter att 23-årige Emil Linell avlidit åtalades en sjuksköterska för grovt vållande till annans död. Enligt åklagaren följde inte sjuksköterskan SOS Alarms rutiner. Rättegången inleds på måndag i Stockholms tingsrätt.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar